-
INTRODUKSJON
Forstå viktigheten av å være trygg på nett.
Er det greit for deg at alt du gjør ligger tilgjengelig på nett, eller finnes det sider av ditt digitale liv du ønsker å beskytte? Vi ser på grunnleggende begreper og problemstillinger rundt datasikkerhet, og viser deg hvordan du kan sjekke om du har blitt utsatt for datainnbrudd.
-
DATAINNBRUDD
Oversikt over kjente datainnbrudd.
Vi ser på eksempler på store og kjente datainnbrudd i inn- og utland. Hele tiden avdekkes det nye og alvorlige tilfeller. I tillegg mister offentlige og private aktører kontroll over sensitiv informasjon om sine brukere. Kontoinformasjon om flere milliarder brukere har allerede kommet på avveie, og ligger i dag ute på Internett.
-
SOSIAL MANIPULERING
Hvordan du blir lurt på nett.
Vi tar for oss metoder som brukes på nett for å lure deg til å gi fra deg sensitiv informasjon, eller for å ta kontroll over din datamaskin. Dette belyses gjennom en rekke konkrete eksempler. Du vil forstå viktigheten av å være forsiktig med hva du gjør og hvilken informasjon du gi fra deg når du er på Internett.
-
OPERATIVSYSTEMET
Hvilket operativsystem er det tryggeste?
Datamaskiner må ha et operativsystem for å kunne virke. De mest kjente operativsystemene er Windows fra Microsoft, macOS fra Apple og Linux. Det er ulike fordeler og ulemper med disse operativsystemene, og ikke alle beskytter din sensitive informasjon like godt. Vi kommer med våre vurderinger og anbefalinger.
-
NETTLESEREN
Hvilken nettleser er den tryggeste?
Programmet du bruker for å "surfe" på Internett kalles for en nettleser. De mest kjente nettleserene er Google Chrome, Microsoft Edge, Safari og Firefox. Det er ulike fordeler og ulemper med disse nettleserene. Ikke alle nettlesere beskytter din sensitive informasjon like godt. Vi kommer med våre vurderinger og anbefalinger.
-
PASSORD
Hvordan lage og lagre sikre passord?
Dårlige passord er kilden til mange problemer. Vi ser på teknikker du kan bruke for å lage deg veldig sikre passord, samtidig som at de er lette å huske. I tillegg tar vi for oss passordprogrammer som hjelper deg med å opprette, lagre og fylle ut passord for deg. Du lærer også andre metoder du kan bruke for å sikre dine kontoer på nett.
-
E-POST
Hvilken e-posttjeneste er den tryggeste?
På nett er e-post den viktigste måten å kommunisere på for mange. Men e-post er ikke en sikker kommunikasjonskanal, slik mange tror. Og dersom du for eksempel benytter en "gratis" e-postløsning, kan du oppleve at selskaper bruker informasjon som fremkommer i dine e-poster til å målrette reklame. Du vil lære om forskjellige e-postleverandører i denne leksjonen, og vi vil komme med våre vurderinger og anbefalinger.
-
MOBILTELEFONEN
Kan man bruke mobiltelefon uten å bli overvåket?
Via mobiltelefonen overvåkes vi til enhver tid. Er det noe vi kan gjøre for å begrense denne overvåkningen? Hvordan kan man være mest mulig trygg som mobilbruker? Vi anbefaler den mobiltelefonen som best ivaretar ditt personvern, samt at vi ser på forskjellige løsninger som gjør at du kan sikre deg mot overdreven overvåkning og forhindre at uvedkommende får tilgang til dine private data på mobiltelefonen.
-
ANBEFALTE TJENESTER
Andre anbefalte tjenester for å gjøre deg trygg på nett.
I denne leksjonen ser vi på hvilke andre anbefalte tjenester og applikasjoner, både for PC og mobil, som du kan bruke for å holde deg mest mulig trygg på nett. Vi anbefaler søketjeneste, kalendertjeneste, VPN (Virtual Private Network), kryptering, chat-løsning, backup-løsning, online fillagring, kart- og navigasjonsløsning og publiseringsløsning. I tillegg ser vi på sosiale medier og IOT (Internet of Things).
-
SPØRSMÅL OG SVAR
Spørsmål som ofte blir stilt om nettrygghet.
Her går vi gjennom vanlige spørsmål som ikke er besvart direkte i de andre leksjonene. Vi svarer på blant annet om det er sikkert å bruke nettbank, om det er sikkert å handle i nettbutikker, om det er trygt å ha kjernejournal på nett, hvordan du vet at du har blitt hacket, hvordan ID-tyveri fungerer, om det er sikkert med nettdating og om det er trygt å se porno på nett.