Trygg på nett

Lær deg trygg bruk av Internett, slik at ditt personvern og din sikkerhet blir ivaretatt.

 • Ta nettkurset i ditt eget tempo - når du vil og hvor du vil.

 • «Trygg på nett» passer for alle internettbrukere fra tenåringsalder og oppover.

 • Forstå hvem som overvåker deg - og beskytt deg.

 • Forstå hva nettsvindel er - og sikre deg mot det.

 • Lær om de trygge nettløsningene - og velg det beste for deg.

Frode Klevstul

Instruktør

Frode har lang og bred erfaring innenfor IT-yrket. Han har en Master of Computer Science and Engineering fra University of New South Wales i Sydney, Australia. Han har mer enn 20 års erfaring fra IT-bransjen, hvor han har drevet sitt eget konsulentselskap, samt jobbet for store nasjonale og internasjonale selskaper. Han har arbeidet som databaseutvikler, systemutvikler, teknisk prosjektleder, seniorkonsulent og IT-sjef.

Frode har engasjert seg i temaene rundt datasikkerhet, personvern og overvåkning i en årrekke. Hans engasjement har skapt førstesideoppslag i Vårt Land, samt at han har blitt intervjuet om temaet i Ekko på NRK P2.
Frode Klevstul
Watch Intro Video

Heming Leira

Tidligere nettredaktør for kondis.no

Har tatt kurset Trygg på nett:

"Det er veldig mye i mediene om datasikkerhet og man har kanskje begynt å tenke litt på sin egen bruk. For alle som har stoppet opp litt og vil undersøke mer om hva som "gjelder" og hva som er trygt og hva som ikke er trygt så tror jeg dette vil være et veldig bra kurs å ta. Jeg synes det var bra lagt opp. Det er relativt korte episoder og du får en oversikt på slutten av hver leksjon med forskjellige tips og artikler. Jeg synes det var en ganske klar og god profil på kurset."

Vurdering: 

5 av 5

 

Watch Intro Video

Patrik Swanstrøm

Organisasjonssekretær, Holistisk Forbund

Har tatt kurset Trygg på nett:

"Vi tror vi er informert om hva som skjer på det tekniske området, men det er vi ikke. Kursholder viser at han har mye kunnskap som er viktig å formidle til mange mennesker. Jeg synes det var fint å få anbefalinger etter hver seksjon av kurset. Kurset passer for både firmaer og organisasjoner hvor sikkerhet er en viktig del av virksomheten, samt for personer som er opptatt av nettsikkerhet."

Vurdering: 

5 av 5

 

 • INTRODUKSJON

  Forstå viktigheten av å være trygg på nett.

  Er det greit for deg at alt du gjør ligger tilgjengelig på nett, eller finnes det sider av ditt digitale liv du ønsker å beskytte? Vi ser på grunnleggende begreper og problemstillinger rundt datasikkerhet, og viser deg hvordan du kan sjekke om du har blitt utsatt for datainnbrudd.
 • DATAINNBRUDD

  Oversikt over kjente datainnbrudd.

  Vi ser på eksempler på store og kjente datainnbrudd i inn- og utland. Hele tiden avdekkes det nye og alvorlige tilfeller. I tillegg mister offentlige og private aktører kontroll over sensitiv informasjon om sine brukere. Kontoinformasjon om flere milliarder brukere har allerede kommet på avveie, og ligger i dag ute på Internett.
 • SOSIAL MANIPULERING

  Hvordan du blir lurt på nett.

  Vi tar for oss metoder som brukes på nett for å lure deg til å gi fra deg sensitiv informasjon, eller for å ta kontroll over din datamaskin. Dette belyses gjennom en rekke konkrete eksempler. Du vil forstå viktigheten av å være forsiktig med hva du gjør og hvilken informasjon du gi fra deg når du er på Internett.
 • OPERATIVSYSTEMET

  Hvilket operativsystem er det tryggeste?

  Datamaskiner må ha et operativsystem for å kunne virke. De mest kjente operativsystemene er Windows fra Microsoft, macOS fra Apple og Linux. Det er ulike fordeler og ulemper med disse operativsystemene, og ikke alle beskytter din sensitive informasjon like godt. Vi kommer med våre vurderinger og anbefalinger.
 • NETTLESEREN

  Hvilken nettleser er den tryggeste?

  Programmet du bruker for å "surfe" på Internett kalles for en nettleser. De mest kjente nettleserene er Google Chrome, Microsoft Edge, Safari og Firefox. Det er ulike fordeler og ulemper med disse nettleserene. Ikke alle nettlesere beskytter din sensitive informasjon like godt. Vi kommer med våre vurderinger og anbefalinger.
 • PASSORD

  Hvordan lage og lagre sikre passord?

  Dårlige passord er kilden til mange problemer. Vi ser på teknikker du kan bruke for å lage deg veldig sikre passord, samtidig som at de er lette å huske. I tillegg tar vi for oss passordprogrammer som hjelper deg med å opprette, lagre og fylle ut passord for deg. Du lærer også andre metoder du kan bruke for å sikre dine kontoer på nett.
 • E-POST

  Hvilken e-posttjeneste er den tryggeste?

  På nett er e-post den viktigste måten å kommunisere på for mange. Men e-post er ikke en sikker kommunikasjonskanal, slik mange tror. Og dersom du for eksempel benytter en "gratis" e-postløsning, kan du oppleve at selskaper bruker informasjon som fremkommer i dine e-poster til å målrette reklame. Du vil lære om forskjellige e-postleverandører i denne leksjonen, og vi vil komme med våre vurderinger og anbefalinger.
 • MOBILTELEFONEN

  Kan man bruke mobiltelefon uten å bli overvåket?

  Via mobiltelefonen overvåkes vi til enhver tid. Er det noe vi kan gjøre for å begrense denne overvåkningen? Hvordan kan man være mest mulig trygg som mobilbruker? Vi anbefaler den mobiltelefonen som best ivaretar ditt personvern, samt at vi ser på forskjellige løsninger som gjør at du kan sikre deg mot overdreven overvåkning og forhindre at uvedkommende får tilgang til dine private data på mobiltelefonen.
 • ANBEFALTE TJENESTER

  Andre anbefalte tjenester for å gjøre deg trygg på nett.

  I denne leksjonen ser vi på hvilke andre anbefalte tjenester og applikasjoner, både for PC og mobil, som du kan bruke for å holde deg mest mulig trygg på nett. Vi anbefaler søketjeneste, kalendertjeneste, VPN (Virtual Private Network), kryptering, chat-løsning, backup-løsning, online fillagring, kart- og navigasjonsløsning og publiseringsløsning. I tillegg ser vi på sosiale medier og IOT (Internet of Things).
 • SPØRSMÅL OG SVAR

  Spørsmål som ofte blir stilt om nettrygghet.

  Her går vi gjennom vanlige spørsmål som ikke er besvart direkte i de andre leksjonene. Vi svarer på blant annet om det er sikkert å bruke nettbank, om det er sikkert å handle i nettbutikker, om det er trygt å ha kjernejournal på nett, hvordan du vet at du har blitt hacket, hvordan ID-tyveri fungerer, om det er sikkert med nettdating og om det er trygt å se porno på nett.